Hoe hou je lenteschoonmaak in je leven?

Heb jij ook een eindeloos to-do lijstje? Steeds hogere stapels in huis? Muizenissen die zich opstapelen in je hoofd? Deze week vind je op de blog ‘Gevondenopkapaza.be’ hoe de lenteschoonmaak je kan helpen orde op zaken te stellen.

Relaxter leven kan door eenvoudige oplossingen te vinden voor wat je stresseert. Materiële of psychologische rommel: loslaten maakt je leven lichter. Er is minder om aan te denken, minder te onderhouden. Je krijgt weer controle over je leven, en een scherpere focus.

Stof afnemen, dweilen, stofzuigen… allemaal niet zo moeilijk. Maar minder spullen om af te stoffen of te stofzuigen: dat is andere koek.

Waarom is het zo moeilijk om dingen weg te gooien? Omdat je vaak denkt dat ze nog van nut kunnen zijn. Terwijl ze eigenlijk in de kast blijven liggen… en stof verzamelen.

Maar die hopen spullen kunnen angst en nervositeit veroorzaken. Een studie van de University of California[1] toont aan dat gewoon naar rommel kijken de stresshormonen bij vrouwen verhoogt. Bij mannen bleef het cortisolniveau wel onveranderd.

Verder blijkt het dat mensen die de rommel in huis opruimen, soms ook zelf gewicht beginnen te verliezen. Het lijkt erop dat wie zijn omgeving in orde brengt, klaar is om zichzelf te verzorgen.

09.04 NL

Hoe doe je dat nu, die lenteschoonmaak?

1. Weg ermee!
Bijna 4 op de tien mensen ruimt wel op, maar gooit niets weg. Alle overbodige spullen nemen echter heel wat plaats in beslag dat je voor meer bruikbare en creatieve doeleinden zou kunnen gebruiken. Wat nog waarde heeft, zet je gewoon in een vingerknip met een gratis zoekertje op Kapaza.be. Zo hou je nog iets over aan wat je van de hand doet.

2. Denk klein.
Kleine daden leiden tot grote resultaten. Probeer dus niet meteen de hele keuken te reorganiseren. Focus op één schap in een kast. Kies iets wat je op korte termijn kan afronden, dat geeft sneller voldoening.

3. Doe het regelmatig.
Je kan 10 minuten per dag besteden aan je schoonmaakproject, of een paar uur na elkaar tijdens weekends. De truc is om consistent te zijn.

4. Beslis:
Vraag jezelf bij het opruimen: als alles gestolen zou worden, wat zou ik meteen opnieuw kopen? Zo beslis je wat je écht wil én nodig hebt. De overige spullen kan je stap voor stap van de hand doen door ze op een zoekertjeswebsite te zetten. Eerst de kleren, morgen de meubels, enz.

In een notendop
De lenteschoonmaak is een uiterst geschikt moment om orde op zaken te stellen. Het is belangrijk je stap voor stap te ontdoen van al wat niet noodzakelijk is. Je zal snel de positieve effecten hiervan merken op je gemoedstoestand.


[1] Bron: http://newsroom.ucla.edu/portal/ucla/celf-mountains-of-clutter.aspx

 

Meer informatie over Wim Annerel

Al meer dan twintig jaar onderzoekt personal life coach Wim Annerel hoe mensen het maximum uit hun leven kunnen halen. Het voorbije decennium trainde of coachte hij al meer dan vijftienduizend mensen om het beste uit zichzelf te halen op het vlak van communicatie, overtuigingstechnieken, productiviteit, zelfkennis en loopbaan. Wim Annerel publiceert wekelijks tips op http://www.wimannerel.be en via Twitter @coachwim en Facebook facebook.com/coachwim

Advertenties

Een gedachte over “Hoe hou je lenteschoonmaak in je leven?

  1. Ik ruimde voor de geboorte van onze dochter een hele kamer leeg, nu een maand geleden nog eens. Ik heb hier door wel aan de ene kant een tof gevoel van oef terug ruimte, maar aan de andere kant wordt ik s nachts zwetend wakker van wat ik allemaal heb weggedaan. Ik sta nu voor een volgende ruimte en treuzel dus om eraan te beginnen gewoon omdat ik echt heel moeilijk spullen kan wegdoen. Hoe werk ik eraan om het slechte overheersende gevoel kwijt te geraken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s