Tuingereedschap met een tweede leven

Heel wat tuiniers schaffen om te starten een overvloed aan materiaal aan. Verleidelijke kleurtjes en modellen zijn soms moeilijk te weerstaan, maar veel van die materialen kosten een hoop geld. Tweedehandsgereedschap werkt prima en kan in vele gevallen een oplossing bieden. Wees toch op je hoede en koop in elk geval gereedschap op maat.

Budgetvriendelijk tuinieren
Tuinieren kan best wel een flinke investering worden, tenminste als je er halsoverkop aan begint. Schuim eerst het internet af op zoek naar leuke tweedehandsspullen. Een heleboel materialen worden aan een prikje verkocht, je kunt van start en wie weet deed je de deal van je leven.

Maar wees gerust kieskeurig, dat voorkomt je problemen in de toekomst. Let erop dat je duidelijk weet over welk gereedschap het gaat, een duidelijke foto ziet verschijnen en je eventueel eerst een keertje thuis, bij de verkoper, mag gaan kijken. Ik nam de proef op de som door via de zoekertjessite Kapaza.be een grasmaaier te zoeken. Al snel bleek dat de vraagprijs tot 40% lager kan liggen dan wat je voor een nieuw model betaalt in de winkel.

Gebruik het goed, wees verstandig
Pas de keuze van je materiaal aan de grondsoort aan. Zware klei vraagt een iets zwaardere uitvoering dan lichte zandgrond. Een stevige hark en een goed in de hand liggende schoffel zijn ook belangrijk. Je zult met al deze materialen ook moeten leren werken. Wanneer je na twee minuten al rugpijn hebt, is waarschijnlijk je werkhouding fout. Werk rustig, niet overhaast en leer met je materiaal omgaan. Gebruik het enkel waarvoor het bestemd is.

Een klein hakje en en harkje plus een plantschopje zijn ideaal wanneer je laag bij de grond wilt werken. Sommige mensen vinden het heerlijk om met de handen in de grond te wroeten, anderen moeten wegen beroepsactiviteiten de volgende dag met schone handen kunnen verschijnen: een paar goede tuinhandschoenen is dan ook noodzakelijk.

Enkele plantstokken en wat touw om rijtjes en vormen uit te zetten en een meetstok om plantafstanden te controleren maken je gereedschap compleet. Voor het oogsten, toch ook een niet onbelangrijk onderdeel, is een goede snoeischaar of een stevige tuinschaar handig, samen met enkele manden of kistjes om je plantgoed of je oogst in mee te nemen.

Nieuw = beter?
Let op voor allerlei aanbiedingen van ‘nieuwe’ en ‘betere’ werktuigen die het allemaal veel gemakkelijker zouden moeten maken. Tweedehands-tuingereedschap zoals je dat vindt op een zoekertjeswebsite als Kapaza.be is op z’n minst evenwaardig, en het kost je bovendien een stuk minder geld. Laten we het houden op economisch tuinieren.

Hebt u zin in meer? Op donderdag 28 maart geeft Angelo Dorny nog meer tips om kleine tuinen een maximale uitstraling te geven.

Meer over Angelo Dorny

Met zijn 22 jaar kan Angelo Dorny gerust de jongste tuinspecialist van Vlaanderen genoemd worden. Hij volgde de opleiding Agrarische Tuinbouw aan de tuinbouwschool in Kortrijk, hij is de drijvende kracht achter de website www.angelodorny.be en verzorgt daarnaast ook tal van tuin- en kookrubrieken in de krant en op televisie. Sinds september 2012 is hij de vaste tuinspecialist in “De keuken van Sofie” op VTM.

Kapaza.be dankt Angelo Dorny van harte voor deze mooie bijdrage.

grasmaaier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s